Makarony,  Obiad,  Wytrawnie

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Szpinak? mnie on się kojarzy z bajki o Marynarzu Papaju 😉

Bardzo lubię zielone warzywa a w szczególności szpinak. Do mojego przepisu dodaję mrożony, bo taki najbardziej nam smakuje w tej zapiekance.

Składniki:

  • 3/4 opakowania dowolnego makaronu – u mnie jest to Penne
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym (u mnie jest to zawsze firmy Freshona z Lidla)
  • 500g mięsa mielonego (dowolne) u mnie jest to łopatka
  • 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • starty na tarce ser żółty
  • pieprz
  • sól
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.

Mrożony szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku.

Gdy już będzie rozmrożony, przekładamy go do miski i na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso mielone.

Gdy nasze mięso będzie gotowe, dodajemy szpinak, sól i pieprz.

Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu z 5-8min.

Nasz ugotowany makaron łączymy z naszym szpinakowym mięsem i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Posypujemy startym serem.

Zapiekamy 5-10min aż do rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

Leave a Reply