Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Szpinak? mnie on się kojarzy z bajki o Marynarzu Papaju 😉
Bardzo lubię zielone warzywa a w szczególności szpinak. Do mojego przepisu dodaję mrożony, bo taki najbardziej nam smakuje w tej zapiekance.
Składniki:
- 3/4 opakowania dowolnego makaronu – u mnie jest to Penne
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym (u mnie jest to zawsze firmy Freshona z Lidla)
- 500g mięsa mielonego (dowolne) u mnie jest to łopatka
- 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- starty na tarce ser żółty
- pieprz
- sól
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.
Mrożony szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku.
Gdy już będzie rozmrożony, przekładamy go do miski i na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso mielone.
Gdy nasze mięso będzie gotowe, dodajemy szpinak, sól i pieprz.
Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu z 5-8min.
Nasz ugotowany makaron łączymy z naszym szpinakowym mięsem i przekładamy do naczynia do zapiekania.
Posypujemy startym serem.
Zapiekamy 5-10min aż do rozpuszczenia się sera.
Smacznego!