Ciasteczka,  Ciasto kruche,  Desery,  Na słodko,  Wielkanoc

Wielkanocne kruche ciasteczka

Szybki przepis na kruche wielkanocne ciasteczka powstał z miłości do maślanych ciastek, które znikają
w mgnieniu oka, mała zamiana foremek na wielkanocne zajączki czy jajeczka – oto cały sekret 😉

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Składniki:

  • 100g cukru pudru
  • 200g masła, zimnego pokrojonego na kawałki
  • 370g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i formułujemy z niego kulę.

Dzielimy na 3 równe części, owijamy folią spożywczą i schładzamy z lodówce około 1 godz.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Ciasto wyjmujemy
z lodówki, blat obsypujemy mąką, aby ciasto nam się nie przyklejało.

Następnie musimy rozwałkować kawałek ciasta i wycinamy różne kształty z foremek.

Pieczemy około 10-12, gdy ciasto nabiera złotobrązowego koloru.

Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blaszki na talerz i teraz pora na naszą cierpliwość… należy poczekać do ostygnięcia wtedy one zrobią się lekko twarde ale gdy je ugryziemy będą kruche
w środku.

Gotowe ciasteczka możemy udekorować lukrem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, choć wątpię, że Wam to się uda ponieważ znikają bardzo szybko.

Smacznego!

Leave a Reply