Wielkanocne kruche ciasteczka
Szybki przepis na kruche wielkanocne ciasteczka powstał z miłości do maślanych ciastek, które znikają
w mgnieniu oka, mała zamiana foremek na wielkanocne zajączki czy jajeczka – oto cały sekret 😉
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Składniki:
- 100g cukru pudru
- 200g masła, zimnego pokrojonego na kawałki
- 370g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i formułujemy z niego kulę.
Dzielimy na 3 równe części, owijamy folią spożywczą i schładzamy z lodówce około 1 godz.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Ciasto wyjmujemy
z lodówki, blat obsypujemy mąką, aby ciasto nam się nie przyklejało.
Następnie musimy rozwałkować kawałek ciasta i wycinamy różne kształty z foremek.
Pieczemy około 10-12, gdy ciasto nabiera złotobrązowego koloru.
Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blaszki na talerz i teraz pora na naszą cierpliwość… należy poczekać do ostygnięcia wtedy one zrobią się lekko twarde ale gdy je ugryziemy będą kruche
w środku.
Gotowe ciasteczka możemy udekorować lukrem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, choć wątpię, że Wam to się uda ponieważ znikają bardzo szybko.
Smacznego!