Ciasteczka,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny

Waniliowe rogaliki z ciasta francuskiego.

Macie ochotę na szybki deser? A może rogalika z ciasta francuskiego? Oto i one: waniliowe rogaliki. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo znikają bardzo szybko.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra-dół).

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i wyprostuj.

Weź okrągłe naczynie, połóż na cieście i odrysuj koło.

Pokrój tak, aby wyszły Ci trójkąty.

Na środek każdego trójkąta nałóż łyżeczkę serka waniliowego.

Zwiń ciasto w rogalik.

Rogaliki poukładaj na blaszce z papierem do pieczenia.

Roztrzepanym jajkiem posmaruj każdego rogalika.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut.

Gotowe rogaliki po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply