Tosty francuskie z chałki na słono.
Chałka na słodko? A może na słono?
Dziś mam dla Was przepis na tosty francuskie z chałki, do tego roszponka, boczek, pomidor i jajko w koszulce. Czy to nie brzmi apetycznie? Jak dla mnie bardzo 😉 do tego kubek kawy z mlekiem i mamy pyszne śniadanko.
Przepis na 1 porcje.
Składniki:
- 2 kromki chałki ( grubo pokrojonej)
- garść roszponki
- pomidor
- 4 plastry boczku
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- sól, pieprz, ocet spirytusowy 10%
- masło klarowane
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Kroimy chałkę, będziemy potrzebować 2 kromek.
W misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu.
Do miski z jajkami wkładamy kromkę chałki i zanurzamy tak, aby cała nasiąkła.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła i kładziemy nasze chałki, po kilku minutach obracamy na druga stronę, mają mieć złoty kolor.
Na drugiej suchej patelni obsmażamy boczek.
Kiedy nasze chałki nabiorą złotego koloru przekładamy je na talerz, układamy na nich roszponkę, przesmażony boczek oraz pomidora pokrojonego w plasterki.
Pora na jajko w koszulce:
Na 1 litr wody – 2 łyżki octu spirytusowego 10%.
Do gotującej się wody wlewamy ocet.
Do miseczki wbijamy 1 jajko.
Przy pomocy łyżki musisz zacząć mieszać wrzątek tak, aby zrobił się wir.
To tego wiru w sam środek przelej jajko z miseczki.
Nie mieszaj już wody w garnku.
Po około 2,5-3min jajko powinno być już gotowe.
Wyjmij je z wody łyżką z sitkiem i połóż na ręczniku papierowym.
Gotowe jajko nałóż na tosta francuskiego z chałki, posyp pieprzem i zajadaj.
Aaaaaaaaa zapomniałabym o jeszcze jednym składniku 😉 Jak lubisz majonez ( ja uwielbiam Kielecki) to posmaruj nim chałkę przed nałożeniem jajka. Polecam 😉
Smacznego!