Tarta z porzeczkami i bezą.
Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka krucha beza. Idealne połączenie smaków.
Składniki na ciasto kruche:
- 350g mąki pszennej
- 200g zimnego masła 82% pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na beze:
- 250g drobnego cukru
- 4 białka
Składniki na nadzienie:
- 500g porzeczek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Można w robocie, mikserze jeśli macie taką funkcję, albo ręcznie.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1h.
Porzeczki umyć, obrać i zasypać mąką ziemniaczaną, odstawić.
Po upływie godziny, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty.
Całość naszego ciasta należy ponakłuwać widelcem, ponieważ ciasto kruche lubi rosnąć.
Naszą formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200st C na 20min. Ma się lekko zarumienić.
Po upieczeniu studzimy nasze ciasto.
Do miksera wlewamy nasze białka i od razu musimy włączyć największą moc, aby je ubić.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały łyżka po łyżce. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Piekarnik musimy nastawić na 180st C.
Na kruche ciasto wykładamy porzeczki, a następnie naszą bezę.
Całość wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temp. do 120st C.
Suszymy bezę 1h.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia w piekarniku.
Ciasto po upieczeniu jest kruche od spodu, a nasza beza chrupka od góry i bardzo mięciutka w środku.
Smacznego!