Beza,  Ciasto,  Ciasto kruche,  Desery,  Na słodko

Tarta z porzeczkami i bezą.

Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka krucha beza. Idealne połączenie smaków.

Składniki na ciasto kruche:

  • 350g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła 82% pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na beze:

  • 250g drobnego cukru
  • 4 białka

Składniki na nadzienie:

  • 500g porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Można w robocie, mikserze jeśli macie taką funkcję, albo ręcznie.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1h.

Porzeczki umyć, obrać i zasypać mąką ziemniaczaną, odstawić.

Po upływie godziny, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty.

Całość naszego ciasta należy ponakłuwać widelcem, ponieważ ciasto kruche lubi rosnąć.

Naszą formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200st C na 20min. Ma się lekko zarumienić.

Po upieczeniu studzimy nasze ciasto.

Do miksera wlewamy nasze białka i od razu musimy włączyć największą moc, aby je ubić.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały łyżka po łyżce. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

Piekarnik musimy nastawić na 180st C.

Na kruche ciasto wykładamy porzeczki, a następnie naszą bezę.

Całość wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temp. do 120st C.

Suszymy bezę 1h.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia w piekarniku.

Ciasto po upieczeniu jest kruche od spodu, a nasza beza chrupka od góry i bardzo mięciutka w środku.

Smacznego!

Leave a Reply