Tarta z kremem śmietankowym, toffi i orzechami.
Raj. Tak bym mogła opisać każdy kawałek tej pysznej tarty, który rozpływa się w ustach. Idealny do kawy. Kruche ciasto, pokryte mascarpone ze śmietanką, polane toffi, obsypane orzechami. Istne Tango Smaku dla naszego podniebienia.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szkl. cukru
- 15 dag margaryny
Składniki na krem:
- 125g mascarpone
- 150ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki śmietan fix
- masa kajmakowa w puszce – 510g
- orzechy, ciasteczka maślane
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę, tortową, 3 żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier oraz margarynę połączyć i wyrobić. Schłodzić zawiniętą w folię 2 godz. w lodówce.
Formę do tarty wysmarować delikatnie masłem, obsypać mąką, nadmiar mąki strzepać.
Po tym czasie, wyciągnąć ciasto, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty. widelcem ponakłuwać całe ciasto (ciasto nam nie urośnie – będzie miejsce na krem).
Piec w 180st góra – dół ok. 20min – nasza tarta ma mieć złoty kolor.
Gdy nasze kruche ciasto już się upiecze, musi dobrze wystygnąć. Ja najczęściej spód piekę wieczorem a rano nakładam krem.
Do miski miksera wlewamy śmietankę, ubijamy.
Gdy śmietanka zacznie nam gęstnieć, powoli dodajemy mascarpone i na sam koniec śmietan fix.
Na ostudzony blat wykładamy nasz krem. Wstawiamy do lodówki na pół godz.
W tym czasie robimy kąpiel wodną dla naszego toffi – musi nam się dobrze rozprowadzić.
Na płycie/gazie kładziemy garczek z wodą, wstawiamy miskę i do niej wyjmujemy z puszki masę kajmakową, woda w garczku ma delikatnie podgrzać nam toffi.
Czekając na naszą kajmakową masę, na desce do krojenia wyjmujemy orzechy i ciasteczka. Nie napisałam ile bo każdy niech da ile lubi i jakie orzechy lubi. Może to być mieszanka z rodzynkami i żurawiną. Ja wolę same orzechy i maślane ciasteczka. U mnie to byłą miseczka – ok. 200ml.
Drobno siekamy orzechy, ciasteczka połamałam palcami.
Na schodzoną w lodówce śmietankę, powoli łyżka po łyżce wylewamy nasz krem z tofii. Rozprowadzamy go tak, aby przykrył cały śmietankowy krem.
Całość posypujemy orzechami i ciasteczkami.
Schładzamy ok. 2h w lodówce.
Smacznego!