Ciasto,  Ciasto kruche,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny

Tarta z kremem śmietankowym, toffi i orzechami.

Raj. Tak bym mogła opisać każdy kawałek tej pysznej tarty, który rozpływa się w ustach. Idealny do kawy. Kruche ciasto, pokryte mascarpone ze śmietanką, polane toffi, obsypane orzechami. Istne Tango Smaku dla naszego podniebienia.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 15 dag margaryny

Składniki na krem:

  • 125g mascarpone
  • 150ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki śmietan fix
  • masa kajmakowa w puszce – 510g
  • orzechy, ciasteczka maślane
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Mąkę krupczatkę, tortową, 3 żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier oraz margarynę połączyć i wyrobić. Schłodzić zawiniętą w folię 2 godz. w lodówce.

Formę do tarty wysmarować delikatnie masłem, obsypać mąką, nadmiar mąki strzepać.

Po tym czasie, wyciągnąć ciasto, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty. widelcem ponakłuwać całe ciasto (ciasto nam nie urośnie – będzie miejsce na krem).

Piec w 180st góra – dół ok. 20min – nasza tarta ma mieć złoty kolor.

Gdy nasze kruche ciasto już się upiecze, musi dobrze wystygnąć. Ja najczęściej spód piekę wieczorem a rano nakładam krem.

Do miski miksera wlewamy śmietankę, ubijamy.

Gdy śmietanka zacznie nam gęstnieć, powoli dodajemy mascarpone i na sam koniec śmietan fix.

Na ostudzony blat wykładamy nasz krem. Wstawiamy do lodówki na pół godz.

W tym czasie robimy kąpiel wodną dla naszego toffi – musi nam się dobrze rozprowadzić.

Na płycie/gazie kładziemy garczek z wodą, wstawiamy miskę i do niej wyjmujemy z puszki masę kajmakową, woda w garczku ma delikatnie podgrzać nam toffi.

Czekając na naszą kajmakową masę, na desce do krojenia wyjmujemy orzechy i ciasteczka. Nie napisałam ile bo każdy niech da ile lubi i jakie orzechy lubi. Może to być mieszanka z rodzynkami i żurawiną. Ja wolę same orzechy i maślane ciasteczka. U mnie to byłą miseczka – ok. 200ml.

Drobno siekamy orzechy, ciasteczka połamałam palcami.

Na schodzoną w lodówce śmietankę, powoli łyżka po łyżce wylewamy nasz krem z tofii. Rozprowadzamy go tak, aby przykrył cały śmietankowy krem.

Całość posypujemy orzechami i ciasteczkami.

Schładzamy ok. 2h w lodówce.

Smacznego!

Leave a Reply