Boże Narodzenie,  Ciasto,  Ciasto kruche,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc

Tarta z jabłkami

Bardzo lubię, gdy w domu unosi się zapach cynamonu. Przypomina mi się wtedy moje dzieciństwo. Babcia wyrabiająca kruche ciasto i dziadziuś obierający jabłka. Widok tych chwil zapisany mam w mojej pamięci, ale smak tarty czuję z każdym jej kęsem, ponieważ ciasto robię właśnie z przepisu babci.

Czas przygotowania: ok. 3h

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka + białka)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 15 dag margaryny
  • 6 jabłek
  • cynamon
  • szczypta soli
  • szczypta miłości
  • odrobina masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania + 2 łyżki do obsypania jabłek

Przygotowanie:

Mąkę krupczatkę, tortową, 3 żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier oraz margarynę połączyć i wyrobić. Schłodzić zawiniętą w folię 2 godz. w lodówce.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i obsypać cukrem pudrem.

Po 20min, odcisnąć sok z jabłek i posypać mąką ziemniaczaną.

Po 2 godz. wyjąć ciasto z lodówki. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę. U mnie dziś to będzie do tarty 28cm.

Resztę ciasta chowamy do lodówki.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno.

Do formy przekładamy nasze wcześniej rozwałkowane ciasto i nastepnie wykładamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem a następnie wykładamy ubitą pianę z białek.

Bierzemy tarkę do ręki i na grubych oczkach ścieramy pozostała cześć naszego ciasta nad naszą formą.

Pieczemy ok. 50 min w 180st (góra-dół)

Aby sprawdzić czy nasze ciasto jest już upieczone, wbijamy patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy, tzn. że nasze ciasto jest gotowe.

Tartę pozostawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply