Boże Narodzenie,  Ciasto kruche,  Na słodko,  Sylwester

Tarta makowa.

Lubicie mak?

Ja uwielbiam, bułki, ciasta, obojętnie co, byle by z makiem. Kocham tarte, maślane kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. W połączeniu maku i ciasta kruchego wychodzi nam tarta. Do tego jeśli wytniemy z ciasta foremkami choinki czy gwiazdy będziemy mieć piękne świąteczne ciasto na Boże Narodzenia.

Składniki na ciasto kruche:

  • 350g mąki pszennej

  • 200g zimnego masła 82% pokrojonego na kawałki

  • 2 żółtka (białka zostawiamy do masy makowej)

  • 100g cukru

  • 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na nadzienie:

  • 200g mielonego maku
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 20g suszonej żurawiny
  • 20g suszonych śliwek
  • 20g orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 białka

Jeśli nie chcesz wykonywać masy makowej, możesz ją kupić w puszce, ale pamiętaj sprawdź skład.

Do masy musisz wtedy dodać 120g cukru, 100g kaszy manny i 2 jajka.

Jajka ubijasz z cukrem na puch, następnie dodajesz masę makową i kaszę, wylewasz na ciasto, wycinasz z pozostałego ciasta na tartę np. gwiazdki i pieczesz ok. 50-60 min w 180st góra – dół.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Można w robocie, mikserze jeśli macie taką funkcję, albo ręcznie.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1h.

Po upływie godziny, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty.

Trochę ciasta nam zostanie ale będzie nam potrzebne na wierzch naszej masy.

Musimy zagotować mleko i wsypać do niego mak.

Następnie wszystko razem mieszamy.

Bakalie należy drobno posiekać, wymieszać ze skórką z pomarańczy .

Białka musimy ubić na sztywno.

Do zaparzonego maku dodajemy bakalie ze skórką, ubitą pianę z białek bardzo delikatnie wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Gotową masę makową lub z puszki (przygotowaną jw.) wylewasz na tarte z ciastem.

Z resztek, które zostały nam z ciasta możemy powycinać foremkami świąteczne gwiazdki lub choinki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra-dół 180st ok. 40min

Po upieczeniu możemy obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply