Tarta makowa.
Lubicie mak?
Ja uwielbiam, bułki, ciasta, obojętnie co, byle by z makiem. Kocham tarte, maślane kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. W połączeniu maku i ciasta kruchego wychodzi nam tarta. Do tego jeśli wytniemy z ciasta foremkami choinki czy gwiazdy będziemy mieć piękne świąteczne ciasto na Boże Narodzenia.
Składniki na ciasto kruche:
- 350g mąki pszennej
- 200g zimnego masła 82% pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka (białka zostawiamy do masy makowej)
- 100g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
- 200g mielonego maku
- 250ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 20g suszonej żurawiny
- 20g suszonych śliwek
- 20g orzechów włoskich
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 2 białka
Jeśli nie chcesz wykonywać masy makowej, możesz ją kupić w puszce, ale pamiętaj sprawdź skład.
Do masy musisz wtedy dodać 120g cukru, 100g kaszy manny i 2 jajka.
Jajka ubijasz z cukrem na puch, następnie dodajesz masę makową i kaszę, wylewasz na ciasto, wycinasz z pozostałego ciasta na tartę np. gwiazdki i pieczesz ok. 50-60 min w 180st góra – dół.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Można w robocie, mikserze jeśli macie taką funkcję, albo ręcznie.Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1h.
Po upływie godziny, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty.Trochę ciasta nam zostanie ale będzie nam potrzebne na wierzch naszej masy.
Musimy zagotować mleko i wsypać do niego mak.
Następnie wszystko razem mieszamy.
Bakalie należy drobno posiekać, wymieszać ze skórką z pomarańczy .
Białka musimy ubić na sztywno.
Do zaparzonego maku dodajemy bakalie ze skórką, ubitą pianę z białek bardzo delikatnie wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Gotową masę makową lub z puszki (przygotowaną jw.) wylewasz na tarte z ciastem.
Z resztek, które zostały nam z ciasta możemy powycinać foremkami świąteczne gwiazdki lub choinki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra-dół 180st ok. 40min
Po upieczeniu możemy obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!