Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami.
Makaron, krewetki i pomidorki… obsypane płatkami chili… to brzmi jak idealna kolacja przy lampce dobrego wina. Prosta, szybka, a do tego jaka smaczna. Kocham makaron, uwielbiam krewetki a do tego pomidorki… istne Tango Smaku.
Czas wykonania: ok. 40min
Porcja: 2
Składniki:
- czosnek (ok. 4 ząbków)
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek oleju/oliwy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 16 krewetek (ja kupuje Black Tiger-szare, mrożone)
- vegeta, pieprz, płatki chili
- natka pietruszki – do posypania
- makaron tagliatelle – ok. 4 szt (u mnie był to Agnesi – Festaiola Paglia & Fieno)
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy, obieramy je z pancerzyka i z jelit, ogonek zostawiamy do ozdoby.
Posypujemy vegetą i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej/oliwe.
Obieramy czosnek, kroimy w plasterki, dodajemy go do masła z olejem/oliwą i chwilę mieszamy.
Pomidorki kroimy na pół i wkładamy na patelnię razem z krewetkami.
Smażymy około 2-3min, kiedy zobaczymy, że zmieniają kolor na pomarańczowy odwracamy na drugą stronę. Pamiętając, aby za długo ich nie trzymać na gazie bo wyjdą na gumowate.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i zmielonymi płatkami chili (ja mam w młynku takie płatki z mieszanką przypraw).
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.
Całość posypujemy natką pietruszki i chili.
Smacznego!