Makarony,  Ryby i owoce morza,  Wytrawnie

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami.

Makaron, krewetki i pomidorki… obsypane płatkami chili… to brzmi jak idealna kolacja przy lampce dobrego wina. Prosta, szybka, a do tego jaka smaczna. Kocham makaron, uwielbiam krewetki a do tego pomidorki… istne Tango Smaku.

Czas wykonania: ok. 40min

Porcja: 2

Składniki:

  • czosnek (ok. 4 ząbków)
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju/oliwy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 16 krewetek (ja kupuje Black Tiger-szare, mrożone)
  • vegeta, pieprz, płatki chili
  • natka pietruszki – do posypania
  • makaron tagliatelle – ok. 4 szt (u mnie był to Agnesi – Festaiola Paglia & Fieno)
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy, obieramy je z pancerzyka i z jelit, ogonek zostawiamy do ozdoby.

Posypujemy vegetą i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej/oliwe.

Obieramy czosnek, kroimy w plasterki, dodajemy go do masła z olejem/oliwą i chwilę mieszamy.

Pomidorki kroimy na pół i wkładamy na patelnię razem z krewetkami.

Smażymy około 2-3min, kiedy zobaczymy, że zmieniają kolor na pomarańczowy odwracamy na drugą stronę. Pamiętając, aby za długo ich nie trzymać na gazie bo wyjdą na gumowate.

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i zmielonymi płatkami chili (ja mam w młynku takie płatki z mieszanką przypraw).

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.

Całość posypujemy natką pietruszki i chili.

Smacznego!

Leave a Reply