Kolacja,  Makarony,  Obiad,  Wytrawnie

Tagliatelle z bazyliowym pesto, indykiem, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi.

Makarony….. Kocham pod każdą postacią, szkoda, że nie urodziłam się włoszką 😉

Mam dla Was dziś przepis na pyszny makaron z domowym pesto, dodatkami i oczywiście z dużą ilością parmezanu 🙂

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • pesto ok. 180/200g (u mnie domowe z mojego przepisu: https://tangosmaku.pl/pesto-z-bazylii/ )
  • 20-30dag pokrojonej w małe kawałki piersi z indyka
  • 4 średnie pieczarki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • parmezan
  • 2 łyżki oleju
  • 5 gniazd makaronu tagliatelle
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (zostawiamy ok 1 chochli wody z makaronu.

Na patelnię wlewamy olej, pokrojoną pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na rozgrzana patelnie i smażymy.

Do usmażonego indyka dokładamy pieczarki, pokrojone w dużą kostkę, wszystko smażymy.

Następnie musimy wymieszać pesto z wodą z gotującego się makaronu, wszystko razem mieszamy i wlewamy na patelnie.

Nasz sos chwile pozostawiamy gotujący się razem, aż smaki się połączą.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i wykładamy na talerze.

Pomidorki kroimy na pół, dodajemy do makaronu.

Wszystko posypujemy startym parmezanem i zajadamy.

Smacznego!

Leave a Reply