Tagliatelle z bazyliowym pesto, indykiem, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi.
Makarony….. Kocham pod każdą postacią, szkoda, że nie urodziłam się włoszką 😉
Mam dla Was dziś przepis na pyszny makaron z domowym pesto, dodatkami i oczywiście z dużą ilością parmezanu 🙂
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- pesto ok. 180/200g (u mnie domowe z mojego przepisu: https://tangosmaku.pl/pesto-z-bazylii/ )
- 20-30dag pokrojonej w małe kawałki piersi z indyka
- 4 średnie pieczarki
- kilka pomidorków koktajlowych
- parmezan
- 2 łyżki oleju
- 5 gniazd makaronu tagliatelle
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (zostawiamy ok 1 chochli wody z makaronu.
Na patelnię wlewamy olej, pokrojoną pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na rozgrzana patelnie i smażymy.
Do usmażonego indyka dokładamy pieczarki, pokrojone w dużą kostkę, wszystko smażymy.
Następnie musimy wymieszać pesto z wodą z gotującego się makaronu, wszystko razem mieszamy i wlewamy na patelnie.
Nasz sos chwile pozostawiamy gotujący się razem, aż smaki się połączą.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i wykładamy na talerze.
Pomidorki kroimy na pół, dodajemy do makaronu.
Wszystko posypujemy startym parmezanem i zajadamy.
Smacznego!