Syrop piernikowy.
Czy istnieje idealna zimowa kawa? TAK
Ma ona dodatek syropu piernikowego. A jeszcze gdy zrobisz go samemu, poczujesz magię świąt. Pyszny smak, a do tego ten zapach….
Składniki:
- 500ml wody
- 3 laski kory cynamonu
- 300g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (przepis na domową znajdziesz tutaj https://tangosmaku.pl/przyprawa-do-piernika/ )
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, dodaj cynamon, przyprawę do piernika, sól i ekstrakt z wanilii.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ona małym ogniu ok. 20min. Całość powinna lekko zgęstnieć.
Wystudzony syrop przelewamy do wyparzonego naczynia, buteleczki przez sitko na którym kładziemy gazę.
Gotowy syrop piernikowy przechowujemy w lodówce.
Smacznego!