Boże Narodzenie,  Dodatki

Syrop piernikowy.

Czy istnieje idealna zimowa kawa? TAK

Ma ona dodatek syropu piernikowego. A jeszcze gdy zrobisz go samemu, poczujesz magię świąt. Pyszny smak, a do tego ten zapach….

Składniki:

  • 500ml wody
  • 3 laski kory cynamonu
  • 300g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (przepis na domową znajdziesz tutaj https://tangosmaku.pl/przyprawa-do-piernika/ )
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, dodaj cynamon, przyprawę do piernika, sól i ekstrakt z wanilii.

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ona małym ogniu ok. 20min. Całość powinna lekko zgęstnieć.

Wystudzony syrop przelewamy do wyparzonego naczynia, buteleczki przez sitko na którym kładziemy gazę.

Gotowy syrop piernikowy przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Leave a Reply