Świąteczna choinka z ciasta francuskiego.
Przepyszne, chrupiące ciasto o pięknym kształcie to idealny deser w święta. Odrywanie boków ciasta jest uzależniające i po chwili stwierdzasz, że nie ma już połowy choinki 😉
Świąteczne gotowanie to przede wszystkim fajne spędzanie czasu z dziećmi. Zamiast kremu czekoladowego możecie użyć np. masy makowej, powideł, dżemu lub innego ulubionego przez Ciebie kremu.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- masło czekoladowe
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
Na papier do pieczenia kładziemy jedno opakowanie ciasta francuskiego, wyjmujemy ze słoika masło czekoladowe i rozsmarowujemy je na całym płacie ciasta.
Przykrywamy go drugim płatem i zabieramy się za wycinanie choinki.
Gdy mamy już gotową choinkę nacinamy jej boki (zostawiając środek).
Zwijamy każdy bok 1-2 razy.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 min.
Gotową choinkę wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!