Boże Narodzenie,  Ciasto,  Desery

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego.

Przepyszne, chrupiące ciasto o pięknym kształcie to idealny deser w święta. Odrywanie boków ciasta jest uzależniające i po chwili stwierdzasz, że nie ma już połowy choinki 😉

Świąteczne gotowanie to przede wszystkim fajne spędzanie czasu z dziećmi. Zamiast kremu czekoladowego możecie użyć np. masy makowej, powideł, dżemu lub innego ulubionego przez Ciebie kremu.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • masło czekoladowe
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie:

Na papier do pieczenia kładziemy jedno opakowanie ciasta francuskiego, wyjmujemy ze słoika masło czekoladowe i rozsmarowujemy je na całym płacie ciasta.

Przykrywamy go drugim płatem i zabieramy się za wycinanie choinki.

Gdy mamy już gotową choinkę nacinamy jej boki (zostawiając środek).

Zwijamy każdy bok 1-2 razy.

Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 min.

Gotową choinkę wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply