Spaghetti Bolognese z pomidorów z puszki.
Spaghetti bolognese to jedno z moich ulubionych dań. Jestem „makaroniarą” i mogę jeść makaron w każdej postaci. Lubię, kiedy zapach pomidorów i przypraw rozchodzi się po mojej kuchni, gdyż aby sos zgęstniał musi się długo gotować a raczej „pyrkolić”. Jesienią i zimą robię go z pomidorów z puszki.
Składniki:
- 250g passaty pomidorowej
- 2 op. pomidorów z puszki
- 250g mięsa mielonego (do wyboru, jakie lubicie)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz ( najlepiej świeżo zmielony)
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- parmezan do starcia lub mozzarella
- szczypta miłości
- pół paczki makaronu do spaghetti
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy mięso mielone – smażymy.
Po usmażeniu przekładamy do innego większego naczynia, może to być garnek (tak jak u mnie) albo większa patelnia.
Na patelni po smażonym mięsie mielonym dodajemy pomidory z puszki. Jeśli kupiliście pokrojone to wrzucacie, jeśli całe to kroimy je na kawałki – ja wole kupić całe bo kroje na duże kawałki, lubię je czuć w sosie jak jem (do puszki wlewamy trochę wody, płuczemy zawartość i dolewamy do pomidorów)
Przesmażamy nasze pomidory dosłownie chwile.
Do naszego garnka z mięsem dodajemy passate, pomidory z patelni, czosnek i wrzucamy wszystkie przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu, tak aby nasz sos tylko pyrkolił, pamiętając o mieszaniu naszego sosu, aby nam nic nie przywarło.
Gotujemy ok. 1h. sos ma nam zgęstnieć.
Gdy nasz sos jest gotowy, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyciągamy ugotowany makaron, polewamy sosem, ścieramy ser i Gotowe 🙂
Smacznego!