Makarony,  Obiad,  Wytrawnie

Spaghetti Bolognese z pomidorów z puszki.

Spaghetti bolognese to jedno z moich ulubionych dań. Jestem „makaroniarą” i mogę jeść makaron w każdej postaci. Lubię, kiedy zapach pomidorów i przypraw rozchodzi się po mojej kuchni, gdyż aby sos zgęstniał musi się długo gotować a raczej „pyrkolić”. Jesienią i zimą robię go z pomidorów z puszki.

Składniki:

  • 250g passaty pomidorowej
  • 2 op. pomidorów z puszki
  • 250g mięsa mielonego (do wyboru, jakie lubicie)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz ( najlepiej świeżo zmielony)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • parmezan do starcia lub mozzarella
  • szczypta miłości
  • pół paczki makaronu do spaghetti

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy mięso mielone – smażymy.

Po usmażeniu przekładamy do innego większego naczynia, może to być garnek (tak jak u mnie) albo większa patelnia.

Na patelni po smażonym mięsie mielonym dodajemy pomidory z puszki. Jeśli kupiliście pokrojone to wrzucacie, jeśli całe to kroimy je na kawałki – ja wole kupić całe bo kroje na duże kawałki, lubię je czuć w sosie jak jem (do puszki wlewamy trochę wody, płuczemy zawartość i dolewamy do pomidorów)

Przesmażamy nasze pomidory dosłownie chwile.

Do naszego garnka z mięsem dodajemy passate, pomidory z patelni, czosnek i wrzucamy wszystkie przyprawy.

Gotujemy na wolnym ogniu, tak aby nasz sos tylko pyrkolił, pamiętając o mieszaniu naszego sosu, aby nam nic nie przywarło.

Gotujemy ok. 1h. sos ma nam zgęstnieć.

Gdy nasz sos jest gotowy, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wyciągamy ugotowany makaron, polewamy sosem, ścieramy ser i Gotowe 🙂

Smacznego!

Leave a Reply