Śliwki pod kruszonką.
Śliwki polecają się na pyszny i szybki deser. Domowe crumble śliwkowe zrobisz w 15min, a to bardzo ważne, gdy zaraz odwiedzą Cię goście.
Składniki:
- 1kg śliwek
- 200g masła
- 200g drobnego cukru
- 300g mąki
- cytnamon
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj i osusz. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę.
Naczynie do zapiekania wypełnij połówkami śliwek. Postaraj się tak ułożyć, aby równo przykryły dno naczynia.
Teraz czas na kruszonkę: masło, cukier i mąkę umieść w misce.
Całość wyrabiam dłońmi i rozcieram w palcach, aby wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto.
Śliwki musisz posypać cynamonem, a następnie wyłożyć całą kruszonkę.
Naczynie ze śliwki i kruszonką umieść w piekarniku nagrzana sio 180 stopni (góra – dół). Piec ok. 45min.
Upieczona kruszonka powinna być chrupiąca i rumiana.
Śliwki pod kruszonką zalecam podawać jeszcze gorące np. z gałką lodów.
Smacznego!