Ciasto,  Ciasto kruche,  Na słodko

Śliwki pod kruszonką.

Śliwki polecają się na pyszny i szybki deser. Domowe crumble śliwkowe zrobisz w 15min, a to bardzo ważne, gdy zaraz odwiedzą Cię goście.

Składniki:

  • 1kg śliwek
  • 200g masła
  • 200g drobnego cukru
  • 300g mąki
  • cytnamon

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyj i osusz. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę.

Naczynie do zapiekania wypełnij połówkami śliwek. Postaraj się tak ułożyć, aby równo przykryły dno naczynia.

Teraz czas na kruszonkę: masło, cukier i mąkę umieść w misce.

Całość wyrabiam dłońmi i rozcieram w palcach, aby wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto.

Śliwki musisz posypać cynamonem, a następnie wyłożyć całą kruszonkę.

Naczynie ze śliwki i kruszonką umieść w piekarniku nagrzana sio 180 stopni (góra – dół). Piec ok. 45min.

Upieczona kruszonka powinna być chrupiąca i rumiana.

Śliwki pod kruszonką zalecam podawać jeszcze gorące np. z gałką lodów.

Smacznego!

Leave a Reply