Dodatki,  Ryby i owoce morza,  Wielkanoc,  Wytrawnie

Śledzie w oleju z cebulą.

Śledzie w oleju z cebulą to jedno z moich ulubionych dań nie tylko na święta. Im dłużej poleżą tym są smaczniejsze, choć w moim domu znikają bardzo szybko 😉

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych (ok. 700g) – najlepiej lubię a’la Matias
  • 6 dużych cebul
  • ziele angielski
  • liście laurowe
  • olej rzepakowy
  • świeżo mielony pieprz
  • woda i mleko

Przygotowanie:

Śledzie wkładamy do miski, zalewamy pół na pół wodą i mlekiem. Odstawiamy na 1-2h

Po tym czasie wyjmujemy nasze śledzie na deskę kroimy na mniejsze kawałki 2-3cm. Ja wole kroić na ukos – podoba mi się ich kształt.

Pokrojone śledzie odsączamy z nadmiaru wody i mleka ręcznikiem papierowym.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Najczęściej śledzie przygotowuję w naczyniu z pokrywą u mnie jest to żaroodporne.

Na dno wysypuję pokrojoną cebulę, tak aby zakryło dno, następnie wykładam śledzie posypuje świeżo zmielonym pieprzem, daje 3-4 ziarna ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Przysypuję cebulką.

Tak układam warstwami śledzie.

Na koniec ułożyć posiekaną cebulę.

Całość zalać olejem rzepakowym. Ile? Tyle aby wszystko nam się przykryło.

Zamknąć naczynie, odstawić do lodówki.

Najlepsze śledzie są za 2-3 dni. Choć ja muszę spróbować już następnego dnia po zrobieniu 😉

Smacznego!

Leave a Reply