Sałatka „żółta górka”
„Żółta górka” …. tak nazywa się moja ulubiona sałatka wielkanocna. Jajka, tuńczyk, ser i cebula. Prosta i szybka do zrobienia. Moja mama robiła ją nie tylko na Wielkanoc, ale mnie najbardziej kojarzy się ona ze świętami.
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2 średnie cebule
- 1 op. tuńczyka w puszce w sosie własnym
- kawałek żółtego sera
- 6 łyżek majonezu „Kieleckiego”
Przygotowanie:
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce. Białka na grubych oczkach, żółtka na drobnych.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju/oliwy.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składanie naszej sałatki:
Na talerz na sam dół rozkładamy białko, później cebulę, 3 łyżki majonezu rozsmarowujemy, ser żółty. Następnie kładziemy tuńczyka odsączonego z sosu, kolejne 3 łyżki majonezu i na sam koniec pokrywamy to drobno startym żółtkiem.
Smacznego!