Dodatki,  Sałatki,  Wielkanoc,  Wytrawnie

Sałatka „żółta górka”

„Żółta górka” …. tak nazywa się moja ulubiona sałatka wielkanocna. Jajka, tuńczyk, ser i cebula. Prosta i szybka do zrobienia. Moja mama robiła ją nie tylko na Wielkanoc, ale mnie najbardziej kojarzy się ona ze świętami.

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 średnie cebule
  • 1 op. tuńczyka w puszce w sosie własnym
  • kawałek żółtego sera
  • 6 łyżek majonezu „Kieleckiego”

Przygotowanie:

Ugotowane jajka zetrzeć na tarce. Białka na grubych oczkach, żółtka na drobnych.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju/oliwy.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składanie naszej sałatki:

Na talerz na sam dół rozkładamy białko, później cebulę, 3 łyżki majonezu rozsmarowujemy, ser żółty. Następnie kładziemy tuńczyka odsączonego z sosu, kolejne 3 łyżki majonezu i na sam koniec pokrywamy to drobno startym żółtkiem.

Smacznego!

Leave a Reply