Kolacja,  Obiad,  Sałatki,  Sylwester,  Urodziny,  Wytrawnie

Sałatka z szynką parmeńską i granatem.

Kocham sałaki. Są dobre na kolacje, lunch czy do pracy zrobione do pojemnika. Sałatka z szynką parmeńską z granatem jest lekka a do tego: słodko – kwaśna. Chyba, że kupicie słodkiego granata to będzie bardziej słodka 😉

Czas przygotowania: ok. 20min – 2 porcje

Składniki:

  • mix sałat
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 op. sera camembert
  • 1/4 szt. granatu
  • 1 gruszka
  • kiełki brokuła/rzodkiewki

Składniki na sos:

  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki oliwy/oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • szczypta miłości

Przygotowania:

Na talerz wyjmujemy po 2 garście mixu sałat.

Gruszkę wydrążamy z środka i dzielimy na kawałki, wykładamy na talerz z sałatą.

Ser camembert kroimy w ćwiartki, a szynkę rwiemy w palach na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.

Granata obieramy ( najlepiej robić to w misce z wodą, wtedy nas nie ochlapie 😉 to bardzo fajny i szybki sposób obierania) i posypujemy nim sałatkę.

Pora na sos:

do miseczki, wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i Gotowe.

Naszą sałatkę polewamy sosem i dekorujemy ulubionymi kiełkami.

Smacznego!

Leave a Reply