Sałatka z szynką parmeńską i granatem.
Kocham sałaki. Są dobre na kolacje, lunch czy do pracy zrobione do pojemnika. Sałatka z szynką parmeńską z granatem jest lekka a do tego: słodko – kwaśna. Chyba, że kupicie słodkiego granata to będzie bardziej słodka 😉
Czas przygotowania: ok. 20min – 2 porcje
Składniki:
- mix sałat
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 op. sera camembert
- 1/4 szt. granatu
- 1 gruszka
- kiełki brokuła/rzodkiewki
Składniki na sos:
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki oliwy/oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- szczypta miłości
Przygotowania:
Na talerz wyjmujemy po 2 garście mixu sałat.
Gruszkę wydrążamy z środka i dzielimy na kawałki, wykładamy na talerz z sałatą.
Ser camembert kroimy w ćwiartki, a szynkę rwiemy w palach na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
Granata obieramy ( najlepiej robić to w misce z wodą, wtedy nas nie ochlapie 😉 to bardzo fajny i szybki sposób obierania) i posypujemy nim sałatkę.
Pora na sos:
do miseczki, wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i Gotowe.
Naszą sałatkę polewamy sosem i dekorujemy ulubionymi kiełkami.
Smacznego!