Dodatki,  Kolacja,  Sałatki,  Wytrawnie

Sałatka z makaronem i szpinakiem.

Letnia sałatka z makaronem i szpinakiem z dodatkiem warzyw to idealny obiad w upalne dni. Do tego, połączenie jej z olejem z pestek dyni Kujawskiego, który ma orzechowy posmak to istne Tango Smaku.

Składniki:

  • 2-3 garście szpinaku baby
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250g makaronu – u mnie był to Rigatoni
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych (ok 20szt)
  • 1 opakowanie mozzarelli mini
  • 6 suszonych pomidorów
  • pestki słonecznika
  • olej z pestek dyni Kujawski

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą ( u mnie była to czerwona czubrica). Smażymy na małej ilości oleju, odstawiamy.

Pomidorki koktajlowe i mozzarellę mini kroimy na pół.

Do miski wkładamy szpinak, pomidorki, suszone pomidory, makaron, pierś z kurczaka, kulki mozzarelli i posypujemy słonecznikiem.

Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerz, porcje polewamy olejem.

Smacznego!

Leave a Reply