Sałatka z makaronem i szpinakiem.
Letnia sałatka z makaronem i szpinakiem z dodatkiem warzyw to idealny obiad w upalne dni. Do tego, połączenie jej z olejem z pestek dyni Kujawskiego, który ma orzechowy posmak to istne Tango Smaku.
Składniki:
- 2-3 garście szpinaku baby
- 1 pierś z kurczaka
- 250g makaronu – u mnie był to Rigatoni
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych (ok 20szt)
- 1 opakowanie mozzarelli mini
- 6 suszonych pomidorów
- pestki słonecznika
- olej z pestek dyni Kujawski
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą ( u mnie była to czerwona czubrica). Smażymy na małej ilości oleju, odstawiamy.
Pomidorki koktajlowe i mozzarellę mini kroimy na pół.
Do miski wkładamy szpinak, pomidorki, suszone pomidory, makaron, pierś z kurczaka, kulki mozzarelli i posypujemy słonecznikiem.
Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerz, porcje polewamy olejem.
Smacznego!