Kolacja,  Ryby i owoce morza,  Sałatki,  Sylwester,  Urodziny,  Wytrawnie

Sałatka z krewetkami.

Sałatka z krewetkami to „must have” każdej mojej imprezy, spotkania z przyjaciółmi, kolacji przy lampce wina we dwoje. Moi znajomi ją uwielbiają i wiem, że Wy też ją polubicie 🙂 Jest szybka do zrobienia, można wymieniać warzywa i dodatki. W tym przepisie będzie bardzo klasyczna.

Czas przygotowania: ok. 30 min – 2 porcje

Składniki:

Krewetki:

  • 20 szt. krewetek (ja kupuje Black Tiger-szare, mrożone)
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy
  • szczypta vegety
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie płatki chili – szczypta pikanterii
  • mały pęczek natki pietruszki

Sałatka:

  • mix sałat (po 2 garście na porcje)
  • pół czerwonej papryki
  • ogórek zielony
  • pół żółtej papryki
  • pół opakowania kulek mozzarelli
  • garść słonecznika do posypania
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • bagietka

Przygotowanie:

Krewetki:

Rozmrażamy krewetki, obieramy je z pancerzyka i z jelit.

Posypujemy vegetą (płatkami chili) i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej/oliwe.

Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę, dodajemy go do masła z olejem/oliwą i chwilę mieszamy.

Na patelnię wkładamy krewetki. Smażymy około 2-3min, kiedy zobaczymy, że zmieniają kolor na pomarańczowy odwracamy na drugą stronę. Pamiętając, aby za długo ich nie trzymać na gazie bo wyjdą na gumowate.

Natkę pietruszki kroimy bardzo drobno.

Kiedy nasze krewetki będą gotowe odstawiamy z gazu i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka:

Mix sałat rozkładamy na talerzach.

Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki.

Pomidorki i fetę dzielimy na pół.

Wszystkie warzywne składniki układamy na talerzu na sałacie.

Z patelni nakładamy na sałatkę krewetki, polewamy sosem który powstał nam z połączenia masła i oleju/oliwy i posypujemy słonecznikiem.

Podajemy z bagietką.

Smacznego!

Leave a Reply