Sałatka z karmelizowaną gruszką.
Sałatka z karmelizowaną gruszką to ostatnio moja ulubiona kolacja. Ciepła gruszka, ser camembert, szynka parmeńska, uwierzcie mi to musi być dobre 😉
Czas przygotowania: ok. 20min – 2 porcje
Składniki:
- opakowanie roszponki
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 op. sera camembert
- 1 łyżka masła/ 1 łyżka miodu
- 1 gruszka
- garść orzechów
Składniki na sos:
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki oliwy/oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- szczypta miłości
Przygotowania:
Na talerz wyjmujemy po 2 roszponki.
Gruszkę wydrążamy z środka i dzielimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dodajemy pokrojone gruszki. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że gruszki zaczynają być miękkie dodajemy miód.
Wszystko razem mieszamy, aż miód połączy się z masłem i gruszkami, a nasze owoce zrobią się lekko brązowe.
Ser camembert kroimy w ćwiartki, a szynkę rwiemy w palach na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
Pora na sos:
do miseczki, wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i Gotowe.
Na sałatę, szynkę i camembert nakładamy nasze gruszki, polewamy sosem i posypujemy orzechami.
Sałatka najlepiej smakuje z ciepłą gruszką
Smacznego!