Sałatka z brokułem
Lekka, zdrowa i bardzo kolorowa. Tak wygląda sałatka z brokułem. Połączenie jajka, pomidorków, kukurydzy i sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem. Istne tango smaku, które będzie pieścić nasze kubki smakowe. Idealna na drugie śniadanie w pracy, lub kolacje, a nawet na imprezę.
Czas przygotowania: ok. 30min
Składniki:
- 1 brokuł
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- pół opakowania sera feta
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- szczypta miłości
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu – u mnie to majonez Kielecki
- 2 małe ząbki czosnku / 1 duży
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Odcedź.
Pomidorki przekrój na pół.
Jajka pokrój w łódki.
Ser feta podziel na małe kawałki.
Wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na talerzu ułóż brokuła, jajka, pomidorki, posyp kukurydzą, polej sosem z jogurtu i udekoruj prażonym słonecznikiem.
Smacznego!