Dodatki,  Kolacja,  Sałatki,  Wytrawnie

Sałatka z brokułem

Lekka, zdrowa i bardzo kolorowa. Tak wygląda sałatka z brokułem. Połączenie jajka, pomidorków, kukurydzy i sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem. Istne tango smaku, które będzie pieścić nasze kubki smakowe. Idealna na drugie śniadanie w pracy, lub kolacje, a nawet na imprezę.

Czas przygotowania: ok. 30min

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół opakowania sera feta
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • szczypta miłości
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu – u mnie to majonez Kielecki
  • 2 małe ząbki czosnku / 1 duży
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Odcedź.

Pomidorki przekrój na pół.

Jajka pokrój w łódki.

Ser feta podziel na małe kawałki.

Wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na talerzu ułóż brokuła, jajka, pomidorki, posyp kukurydzą, polej sosem z jogurtu i udekoruj prażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Leave a Reply