Boże Narodzenie,  Okazje,  Sałatki,  Wytrawnie

Sałatka egzotyczna.

Moja ulubiona sałatka z dzieciństwa. Pamiętam jak mama robiła ją na każdą imprezę. Najbardziej kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pewnie przez dodatek orzechów i rodzynek. Tak, tak wiem … nie raz w moich przepisach mogliście przeczytać, że nie lubię rodzynków, ale w tej sałatce mogę je jeść 😉

Składniki:

  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 pierś z kurczaka (ja dodaje z indyka)
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1/3 szkl. rodzynek
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich łupanych
  • majonez Kielecki
  • 3 łyżki wywaru z mięsa

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pierś z kurczaka/indyka wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wegety (najlepiej domowej), gotujemy ok. 30min do miękkości.

Ananasa kroimy w paseczki.

Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem. Tak samo robimy z rodzynkami.

Ugotowany ryż, ananasa, orzechy, rodzynki wkładamy do miski. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.

Do sałatki dodajemy majonez (1-2 łyki) oraz wywar z mięsa. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!

Leave a Reply