Sałatka Cezar
Jadłam wiele sałatek Cezar, z różnymi dodatkami, sosami ale najbardziej smakuje mi połączenie kilku składników z moim sosem. Chrupiąca sałata rzymska, domowe grzanki, soczyste pomidorki koktajlowe, wszystko oblane sosem z anchois ….
Czas: ok. 40min Porcje: 2
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawy (vegeta, pieprz, zioła prowansalskie)
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 2 ząbki czosnku
- 4 filety anchois w oleju
- 80 g sera parmezan (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 100 ml oliwy/oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy (ja używam Sarepskiej)
- szczypta pieprzu
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
- pomidorki koktajlowe
- 3 duże kromki chleba do zrobienia grzanek
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka obtoczyć w przyprawach, grillować na patelni (ja zrobiłam to na patelni grillowej).
Jajka ugotować na miękko.
Obrać czosnek i wrzucić go do naczynia i razem z parmezanem zmielić malakserem.
Do naczynia z czosnkiem i parmezanem dodać: wydrążone żółtko z jajek, musztardę, pieprz, anchois – wszystko musimy zmielić.
Następnie do naczynia bardzo powoli wlewamy oliwę/olej i cały czas dalej blędujemy.
Sos mamy gotowy.
Kromki chleba kroimy na małe kawałki, przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 200 st C na kilka minut – mają nam powstać chrupiące grzanki.
Na talerz wykładamy porwaną sałatę rzymską, pierś kroimy na mniejsze porcje, najlepiej w paski. Białko z jajka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
Całość polewamy sosem, posypujemy grzankami, startym serem i Gotowe.
Smacznego!