Dodatki,  Sałatki,  Sylwester,  Urodziny,  Wytrawnie

Sałatka Cezar

Jadłam wiele sałatek Cezar, z różnymi dodatkami, sosami ale najbardziej smakuje mi połączenie kilku składników z moim sosem. Chrupiąca sałata rzymska, domowe grzanki, soczyste pomidorki koktajlowe, wszystko oblane sosem z anchois ….

Czas: ok. 40min Porcje: 2

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawy (vegeta, pieprz, zioła prowansalskie)
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety anchois w oleju
  • 80 g sera parmezan (pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 100 ml oliwy/oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy (ja używam Sarepskiej)
  • szczypta pieprzu
  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 duże kromki chleba do zrobienia grzanek

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka obtoczyć w przyprawach, grillować na patelni (ja zrobiłam to na patelni grillowej).

Jajka ugotować na miękko.

Obrać czosnek i wrzucić go do naczynia i razem z parmezanem zmielić malakserem.

Do naczynia z czosnkiem i parmezanem dodać: wydrążone żółtko z jajek, musztardę, pieprz, anchois – wszystko musimy zmielić.

Następnie do naczynia bardzo powoli wlewamy oliwę/olej i cały czas dalej blędujemy.

Sos mamy gotowy.

Kromki chleba kroimy na małe kawałki, przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 200 st C na kilka minut – mają nam powstać chrupiące grzanki.

Na talerz wykładamy porwaną sałatę rzymską, pierś kroimy na mniejsze porcje, najlepiej w paski. Białko z jajka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.

Całość polewamy sosem, posypujemy grzankami, startym serem i Gotowe.

Smacznego!

Leave a Reply