Boże Narodzenie,  Ciasto,  Desery,  Okazje

Rudolf z brownie

Brownie to chyba najwspanialsze ciasto czekoladowe. Do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. U mnie w wersji świątecznej w postaci rodzinki Rudolfów.

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • do ozdoby: czerwone draże, kilka kostek czekolady, cukrowe oczy, precelki

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło.

Do miksera wsypać: cukier, mąkę, jajka i dodać roztopione masło z czekoladą.

Wszytko razem wymieszać, oczywiście możecie to zrobić ręcznie.

Ciasto przełożyć na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia formę prostokątną.

Piec w temp. 180 stopni ok. 20min.

Ciasto pozostawić do ostudzenia ok. 3h.

Gotowe ciasto pokroić na prostokąty, mniejsze, większe jakie chcecie.

Czekoladę (kilka kostek) roztopić w kąpieli wodnej.

Na każdy prostokąt za pomocy wykałaczki namoczonej w czekoladzie przykleić oczy, rogi i nos.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!

Leave a Reply