Rudolf z brownie
Brownie to chyba najwspanialsze ciasto czekoladowe. Do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. U mnie w wersji świątecznej w postaci rodzinki Rudolfów.
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 150g cukru
- 160g mąki pszennej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- do ozdoby: czerwone draże, kilka kostek czekolady, cukrowe oczy, precelki
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło.
Do miksera wsypać: cukier, mąkę, jajka i dodać roztopione masło z czekoladą.
Wszytko razem wymieszać, oczywiście możecie to zrobić ręcznie.
Ciasto przełożyć na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia formę prostokątną.
Piec w temp. 180 stopni ok. 20min.
Ciasto pozostawić do ostudzenia ok. 3h.
Gotowe ciasto pokroić na prostokąty, mniejsze, większe jakie chcecie.
Czekoladę (kilka kostek) roztopić w kąpieli wodnej.
Na każdy prostokąt za pomocy wykałaczki namoczonej w czekoladzie przykleić oczy, rogi i nos.
Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!