Desery,  Na słodko,  Naleśniki,  Urodziny

Puszyste jogurtowe pancakes

Przepis powstał z miłości do słodkich śniadań. Puszyste i miękkie w środku znikają w mgnieniu oka. Jogurtowe pancakes najlepiej smakują, gdy są oblane syropem klonowym… uczta dla podniebienia.

Czas przygotowania: ok. 50 min

Składniki:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta miłości.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.

Odstawiamy na 20-30min

Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) łyżką do zupy nakładamy nasze ciasto.

Gdy zobaczymy delikatne pęcherzyki na naszym pancakes należy go odwrócić.

Maja mieć lekko złoty kolor.

Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.

Mniej więcej z tej porcji wychodzi około 30szt

Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i syropu klonowego. Istne Tango Smaku….

Smacznego!

Leave a Reply