Ciasto,  Śniadanie

Pszenny chleb z gara.

Pszenny chleb z gara z chrupiącą skórką, a do tego bardzo miękki w środku. Zapach piekącego się chleba unoszącego się w domu, przypomina mi kuchnie mojej babci i jej wypieki.

Czas: ok. 2h

Składniki na rozczyn:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto:

  • 750g mąki chlebowej pszennej (ja kupuje firmy Basia)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Do miski włożyć składniki na ciasto, dodać rozczyn.

Wszystko wyrobić. Ja do pomocy przy wyrabianiu, korzystam z miksera z nakładką haka.

Wyrobione ciasto odstawić na 30 min, przykryć ściereczką.

Po pół godzinie znów wyrobić ciasto i odstawić na kolejne 30 min (również przykrywamy).

W tym czasie musimy nagrzać piekarnik góra-dół na 220st i włożyć do niego naczynie żaroodporne z przykrywką.

Kiedy ciasto nam już wyrośnie, a piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjmujemy naczynie, wkładamy do niego nasze ciasto, przykrywamy i wkładamy do pieca.

Zmniejszamy temp do 200st i pieczemy 35min.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 20 min do zrumienienia.

Gotowy chleb ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

Mnie najlepiej smakuje piętka z masłem 😉

Smacznego!

Leave a Reply