Pszenny chleb z gara.
Pszenny chleb z gara z chrupiącą skórką, a do tego bardzo miękki w środku. Zapach piekącego się chleba unoszącego się w domu, przypomina mi kuchnie mojej babci i jej wypieki.
Czas: ok. 2h
Składniki na rozczyn:
- 250 ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
Składniki na ciasto:
- 750g mąki chlebowej pszennej (ja kupuje firmy Basia)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski włożyć składniki na ciasto, dodać rozczyn.
Wszystko wyrobić. Ja do pomocy przy wyrabianiu, korzystam z miksera z nakładką haka.
Wyrobione ciasto odstawić na 30 min, przykryć ściereczką.
Po pół godzinie znów wyrobić ciasto i odstawić na kolejne 30 min (również przykrywamy).
W tym czasie musimy nagrzać piekarnik góra-dół na 220st i włożyć do niego naczynie żaroodporne z przykrywką.
Kiedy ciasto nam już wyrośnie, a piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjmujemy naczynie, wkładamy do niego nasze ciasto, przykrywamy i wkładamy do pieca.
Zmniejszamy temp do 200st i pieczemy 35min.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 20 min do zrumienienia.
Gotowy chleb ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Mnie najlepiej smakuje piętka z masłem 😉
Smacznego!