Przyprawa do piernika.
Bez niej nie ma świąt… cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, pieprz…..
Mowa tutaj o przyprawie do piernika. Robiąc ją samodzielnie uzyskasz nie tylko domową przyprawę, ale także piękny zapach w domu.
Sprawdzi się ona do tradycyjnych pierniczków, piernika, kruchych ciastek, ale też jako dodatek do innych deserów czy napojów np. kawy
Składniki:
- 4 laski cynamonu
- 3 gwiazdy anyżu
- 5 łyżeczek goździków
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki imbiru (suszonego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w młynku do kawy, moździerzu, albo tak jak ja wkładamy do urządzenia, które nam to zmieli ( u mnie był to Termomix).
Gotową przyprawę przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy.
Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Domowa przyprawa jest bardzo aromatyczna niż sklepowa, dlatego trzeba używać jej z rozwagą.
Smacznego.