Kluski i pierogi,  Na słodko

Pierogi z jagodami.

Nie ma lata bez jagód u mnie w domu, ciasto, bułeczki teraz pora na obiad – pierogi.

Składniki:

  • 250g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 550g mąki pszennej
  • 20g oleju
  • 500g jagód
  • 6 łyżek cukru
  • jogurt naturalny
  • cukier do smaku
  • jagody do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, ciepłą wodę i olej – wyrobić ręcznie lub w mikserze za pomocą haka.

Na oprószony mąką blat wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3cm i szklanką wykrawać okręgi.

Na środek każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi i odkładamy na deskę.

Pierogi wrzucamy na osoloną gotującą się wodę.

Gotujemy od wypłynięcia ok. 3-4min.

Pierogi podajemy polane jogurtem z cukrem.

Smacznego!

Leave a Reply