Pierogi z jagodami.
Nie ma lata bez jagód u mnie w domu, ciasto, bułeczki teraz pora na obiad – pierogi.
Składniki:
- 250g ciepłej wody
- 1 jajko
- 550g mąki pszennej
- 20g oleju
- 500g jagód
- 6 łyżek cukru
- jogurt naturalny
- cukier do smaku
- jagody do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, ciepłą wodę i olej – wyrobić ręcznie lub w mikserze za pomocą haka.
Na oprószony mąką blat wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3cm i szklanką wykrawać okręgi.
Na środek każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi i odkładamy na deskę.
Pierogi wrzucamy na osoloną gotującą się wodę.
Gotujemy od wypłynięcia ok. 3-4min.
Pierogi podajemy polane jogurtem z cukrem.
Smacznego!