Kluski i pierogi,  Wytrawnie

Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie to pierogi z nadzieniem z ugotowanych ziemniaków, twarogu, zeszklonej cebuli z dodatkiem pieprzu.

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (ja używam typ 650), plus mąka do obsypania blatu
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • masło
  • sól i pieprz
  • szczypta miłości

  • 4-5 cebul + olej rzepakowy

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodaj jajko, olej i wodę. Całość wyrobić ręcznie albo w urządzeniu z hakiem.

Ciasto na pierogi ma być gładkie i plastyczne.

Kroimy w kostkę cebule (4-5 szt) i przesmażamy je na oleju, dodajemy sól. Cebula ma mieć złoty kolor, będzie nam ona potrzebna do polania pierogów.

Farsz:

Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, dodać sól, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około pół godziny lub do miękkości. 

Ugotowane ziemniaki musimy odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki mają być zimne nim połączymy je z serem.

2 cebulę musimy pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Twaróg należy pokruszyć i rozgnieść widelcem.

Do miski wkładamy ostudzone ziemniaki, ser, cebulę wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Nasze ciasto pierogowe podzielimy na 4 części.

Bierzemy 1 część a resztę przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło.

Wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, wałkujemy.

Małą szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżce farszu.

Składamy ciasto na pół, na jedną połówkę delikatnie nakładam wcześniej umoczonym palec w wodzie, aby ciasto lepiej mi się skleiło, następnie zlepiam dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.

Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką.

W dużym garnku musimy zagotować osoloną wodę, gdy będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów. (w zależności od garnka, ja wkładam ok. 8-10 szt.)

Po wypłynięciu pierogów należy gotować je jeszcze przez około 3-4 minuty.

Pierogi odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu, polewamy przesmażoną cebulką i podajemy ciepłe.

Smacznego!

Leave a Reply