Pierogi ruskie.
Pierogi ruskie to pierogi z nadzieniem z ugotowanych ziemniaków, twarogu, zeszklonej cebuli z dodatkiem pieprzu.
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej (ja używam typ 650), plus mąka do obsypania blatu
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 20 ml oleju
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- masło
- sól i pieprz
- szczypta miłości
- 4-5 cebul + olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodaj jajko, olej i wodę. Całość wyrobić ręcznie albo w urządzeniu z hakiem.
Ciasto na pierogi ma być gładkie i plastyczne.
Kroimy w kostkę cebule (4-5 szt) i przesmażamy je na oleju, dodajemy sól. Cebula ma mieć złoty kolor, będzie nam ona potrzebna do polania pierogów.
Farsz:
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, dodać sól, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około pół godziny lub do miękkości.
Ugotowane ziemniaki musimy odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki mają być zimne nim połączymy je z serem.
2 cebulę musimy pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Twaróg należy pokruszyć i rozgnieść widelcem.
Do miski wkładamy ostudzone ziemniaki, ser, cebulę wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Nasze ciasto pierogowe podzielimy na 4 części.
Bierzemy 1 część a resztę przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło.
Wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, wałkujemy.
Małą szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżce farszu.
Składamy ciasto na pół, na jedną połówkę delikatnie nakładam wcześniej umoczonym palec w wodzie, aby ciasto lepiej mi się skleiło, następnie zlepiam dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką.
W dużym garnku musimy zagotować osoloną wodę, gdy będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów. (w zależności od garnka, ja wkładam ok. 8-10 szt.)
Po wypłynięciu pierogów należy gotować je jeszcze przez około 3-4 minuty.
Pierogi odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu, polewamy przesmażoną cebulką i podajemy ciepłe.
Smacznego!