Piernikowe babeczki.
Uwielbiam świąteczny klimat, kiedy zapach przyprawy do piernika rozchodzi się po całym domu. Jeśli tak jak ja lubicie piernikowe smakołyki zapraszam po przepis na piernikowe babeczki.
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 150 g cukru
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki wody
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- rozpuszczona mleczna czekolady
- ozdoby do babeczek
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy masło i cukier – miksujemy ok. 5min do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do naszej masy dodajemy kolejno: jajko, wodę, powoli wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, mleko i sól.
Ciasto ma być gładkie i gęste.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
Do formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki, unikniemy wtedy rozlania się ciasta i nasze babeczki będą miały ładny kształt.
Do przygotowanych kubeczków wkładamy nasze ciasto.
Z podanego przepisu wyjdzie nam 12 szt.
Wstawiamy nasze babeczki do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min
Aby sprawdzić czy już są gotowe wkładamy do babeczki patyczek, jeśli po wyjęciu będzie suchy mamy pewność, że nasze ciasto jest upieczone.
Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu smarujemy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy.
U mnie będą to świąteczne renifery.
Babeczki można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku, choć wydaje mi się, że nie będzie takiej potrzeby, ponieważ znikają bardzo szybko.
Smacznego!