Na słodko,  Naleśniki,  Śniadanie

Pieczony naleśnik ze śliwkami (Dutch baby)

Na jesienne ciepłe śniadanko poleca się pieczony naleśnik prosto z piekarnika. Połączony ze śliwkami i obsypany cukrem pudrem …. istne Tango Smaku.

Czas przygotowania: ok. 30min

Składniki:

  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 125ml mleka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 10 śliwek
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam 2 małych (20×17).

Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.

Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki.

Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.

Na środek nakładamy śliwki.

Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min

Po upieczeniu, wyjmujemy nasz dutch baby i posypujemy cukrem pudrem.

Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂

Smacznego!

Leave a Reply