Pieczony naleśnik ze śliwkami (Dutch baby)
Na jesienne ciepłe śniadanko poleca się pieczony naleśnik prosto z piekarnika. Połączony ze śliwkami i obsypany cukrem pudrem …. istne Tango Smaku.
Czas przygotowania: ok. 30min
Składniki:
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 125ml mleka
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 10 śliwek
- cukier puder
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam 2 małych (20×17).
Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.
Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki.
Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.
Na środek nakładamy śliwki.
Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min
Po upieczeniu, wyjmujemy nasz dutch baby i posypujemy cukrem pudrem.
Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂
Smacznego!