Pieczony naleśnik (dutch baby) z owocami.
Pieczony naleśnik prosto z piekarnika? Znacie już moja wersję z jabłkami i cynamonem. Teraz pora na letnią wersję z owocami. Jakimi? Takimi jakie lubisz 🙂 Ja go uwielbiam, mam nadzieję, że Wy też go polubicie.
Czas przygotowania: ok. 30min
Składniki:
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 125ml mleka
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- owoce (np. truskawki, banan, borówki, winogron, maliny)
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam jednego o wymiarach 27cmx19cm.
Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.
Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, cukier i wszystko razem miksujemy.
Owoce do naleśnika kroimy na mniejsze kawałki.
Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.
Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min
Po upieczeniu, wyjmujemy naszego naleśnika, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂
Smacznego!