Desery,  Na słodko,  Naleśniki,  Naleśniki,  Śniadanie

Pieczony naleśnik (dutch baby) z owocami.

Pieczony naleśnik prosto z piekarnika? Znacie już moja wersję z jabłkami i cynamonem. Teraz pora na letnią wersję z owocami. Jakimi? Takimi jakie lubisz 🙂 Ja go uwielbiam, mam nadzieję, że Wy też go polubicie.

Czas przygotowania: ok. 30min

Składniki:

  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 125ml mleka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • owoce (np. truskawki, banan, borówki, winogron, maliny)
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam jednego o wymiarach 27cmx19cm.

Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.

Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, cukier i wszystko razem miksujemy.

Owoce do naleśnika kroimy na mniejsze kawałki.

Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.

Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min

Po upieczeniu, wyjmujemy naszego naleśnika, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂

Smacznego!

Leave a Reply