Pankejkowe szaszłyki
Małe malinowe pankejkowe szaszłyki to świetny pomysł na śniadanko albo małą przekąskę. Możecie pobawić się z dziećmi i razem miło i smacznie spędzić czas.
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta miłości
- cukier puder do posypania
- maliny
- listki mięty
- wykałaczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.
Odstawiamy na 20-30min.
Ciasto na nasze pancakejki wlewamy do butelki z dozownikiem (ja mam z ikea)
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) wyciskamy małe porcje ciasta wielkości małych kropek i smażymy ok 30 sekund z jednej strony.
Mini pancakes przekładamy za pomocą wykałaczki na drugą stronę.
Maja mieć lekko złoty kolor.
Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.
Gotowe pancakejki nabijamy na wykałaczkę na przemian z maliną i listkiem mięty.
Smacznego!