Pancakes z truskawkami
Truskawkowe pancakes? Proszę bardzo….. puszyste i miękkie w środku, truskawkowe i oblane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem…. uczta dla podniebienia.
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
- 3 łyżki cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 500g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta miłości
- truskawki
- cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.
Odstawiamy na 20-30min.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) łyżką do zupy nakładamy nasze ciasto.
Na pancakes nakładamy 2,3 plasterki truskawki (w zależności od wielkości naszego pancakes i truskawki).
Gdy zobaczymy delikatne pęcherzyki na naszym pancakes należy go odwrócić.
Maja mieć lekko złoty kolor.
Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.
Mniej więcej z tej porcji wychodzi około 30szt
Gotowe pancakes posypujemy cukrem pudrem.
Istne Tango Smaku….
Smacznego!