Na słodko,  Naleśniki,  Śniadanie,  Urodziny

Pancakes z truskawkami

Truskawkowe pancakes? Proszę bardzo….. puszyste i miękkie w środku, truskawkowe i oblane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem…. uczta dla podniebienia.

Czas przygotowania: ok. 50 min

Składniki:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta miłości
  • truskawki
  • cukier puder

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.

Odstawiamy na 20-30min.

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) łyżką do zupy nakładamy nasze ciasto.

Na pancakes nakładamy 2,3 plasterki truskawki (w zależności od wielkości naszego pancakes i truskawki).

Gdy zobaczymy delikatne pęcherzyki na naszym pancakes należy go odwrócić.

Maja mieć lekko złoty kolor.

Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.

Mniej więcej z tej porcji wychodzi około 30szt

Gotowe pancakes posypujemy cukrem pudrem.

Istne Tango Smaku….

Smacznego!

Leave a Reply