Desery,  Na słodko,  Naleśniki,  Śniadanie

Pancakes z jagodami.

Lato to idealna pora na świeże owoce i warzywa. Bardzo lubię śniadania na słodko, a jeszcze bardziej pancakes. Do podstawowego ciasta na malutkie i puszyste naleśniki dodajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem naturalnym lub syropem klonowym i mamy pyszne letnie śniadanko.

Czas przygotowania: ok. 50 min

Składniki:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta miłości
  • 1,5 szklanki jagód (zostawiamy kilka do dekoracji)
  • cukier puder
  • syrop klonowy
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego do polania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.

Odstawiamy na 20-30min.

Jagody myjemy na sicie.

Wrzucamy do gotowego ciasta, delikatnie mieszamy.

Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) łyżką do zupy nakładamy nasze ciasto.

Gdy zobaczymy delikatne pęcherzyki na naszym pancakes należy go odwrócić.

Maja mieć lekko złoty kolor.

Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.

Mniej więcej z tej porcji wychodzi około 30szt

Gotowe pancakes posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym, ozdabiamy jagodami.

Istne Tango Smaku….

Smacznego!

Leave a Reply