Desery,  Na słodko,  Naleśniki,  Urodziny

Mini pancakes

Mini pancakes to świetny pomysł na późne i pyszne weekendowe śniadanko. Wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto, uwierzcie 🙂 a Wasze dzieci będą zachwycone, wiem co mówię, ponieważ moja córeczka je uwielbia.

Czas przygotowania: ok. 50 min

Składniki:

  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta miłości
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.

Odstawiamy na 20-30min.

Ciasto na nasze pancakes wlewamy do butelki z dozownikiem (ja mam z ikea)

Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) wyciskamy małe porcje ciasta wielkości małych kropek i smażymy ok 30 sekund z jednej strony.

Mini pancakes przekładamy za pomocą wykałaczki na drugą stronę.

Maja mieć lekko złoty kolor.

Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.

Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami.

U mnie dziś banan, borówka i żurawina posypana cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply