Mini pancakes
Mini pancakes to świetny pomysł na późne i pyszne weekendowe śniadanko. Wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto, uwierzcie 🙂 a Wasze dzieci będą zachwycone, wiem co mówię, ponieważ moja córeczka je uwielbia.
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta miłości
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i miksujemy.
Odstawiamy na 20-30min.
Ciasto na nasze pancakes wlewamy do butelki z dozownikiem (ja mam z ikea)
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie (można smażyć na odrobinie oleju) wyciskamy małe porcje ciasta wielkości małych kropek i smażymy ok 30 sekund z jednej strony.
Mini pancakes przekładamy za pomocą wykałaczki na drugą stronę.
Maja mieć lekko złoty kolor.
Upieczone zdejmujemy z patelni i smażymy kolejne.
Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie dziś banan, borówka i żurawina posypana cukrem pudrem.
Smacznego!