Babeczki,  Boże Narodzenie,  Na słodko

Marchewkowe babeczki.

Lubicie ciasto marchewkowe? Jeśli tak to zapraszam po przepis na pyszne babeczki z dodatkiem przyprawy do piernika. Bardzo lubię gdy zapach cynamonu unosi się w mojej kuchni, czuję wtedy, że zbliżają się święta. Moja córka uwielbia sok marchewkowy, z pulpy, która zostaje mi jako odpady używam do babeczek. Ciasto jest wtedy bardzo mięciutkie i wilgotne.



Czas: ok. 1h



Składniki:

  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru Królewskiego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cacao
  • 2 jajka
  • garść drobno posiekanych orzechów

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta cynamonu do posypania
  • marchewki z masy cukrowej



Przygotowanie:

Olej i cukier wkładamy do miski, całość miksujemy.

Do masy wlewamy powoli jajka, dalej całość miksujemy.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cacao i przyprawę do piernika musimy przesiać przez sito i powoli po łyżce wsypywać do naszej masy.

Gdy dodamy nasze suche składniki, wyłączamy mikser, dodajemy startą na tarce marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką.

Dodajemy do naszego ciasta orzechy, kolejny raz musimy wszystko wymieszać.

Przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek/papilotów.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40min

Sprawdzamy patyczkiem czy nasze ciasto jest suche w środku.

Jeśli patyczek jest suchy to wyjmujemy nasze babeczki.

Pozostawiamy do ostudzenia.

Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem.

Babeczki dekorujemy kremem, posypujemy cynamonem i ozdabiamy marchewkami.

Smacznego!

Leave a Reply