Marchewkowe babeczki.
Lubicie ciasto marchewkowe? Jeśli tak to zapraszam po przepis na pyszne babeczki z dodatkiem przyprawy do piernika. Bardzo lubię gdy zapach cynamonu unosi się w mojej kuchni, czuję wtedy, że zbliżają się święta. Moja córka uwielbia sok marchewkowy, z pulpy, która zostaje mi jako odpady używam do babeczek. Ciasto jest wtedy bardzo mięciutkie i wilgotne.
Czas: ok. 1h
Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru Królewskiego
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cacao
- 2 jajka
- garść drobno posiekanych orzechów
Krem:
- 250g mascarpone
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta cynamonu do posypania
- marchewki z masy cukrowej
Przygotowanie:
Olej i cukier wkładamy do miski, całość miksujemy.
Do masy wlewamy powoli jajka, dalej całość miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cacao i przyprawę do piernika musimy przesiać przez sito i powoli po łyżce wsypywać do naszej masy.
Gdy dodamy nasze suche składniki, wyłączamy mikser, dodajemy startą na tarce marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy do naszego ciasta orzechy, kolejny raz musimy wszystko wymieszać.
Przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek/papilotów.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40min
Sprawdzamy patyczkiem czy nasze ciasto jest suche w środku.
Jeśli patyczek jest suchy to wyjmujemy nasze babeczki.
Pozostawiamy do ostudzenia.
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem.
Babeczki dekorujemy kremem, posypujemy cynamonem i ozdabiamy marchewkami.
Smacznego!