Kolacja,  Makarony,  Ryby i owoce morza,  Wytrawnie

Makaron ze szparagami, krewetkami i pomidorkami.

Makaron z krewetkami? A do tego zielone szparagi i pomidorki koktajlowe… czy to nie brzmi dobrze? Dla mnie to poezja smaków, a do tego te piękne barwy kolorystyczne, bo przecież jest tak, że najpierw jemy oczami? Zgadzacie się? Jeśli tak to zapraszam do spróbowania tego pysznego makaronu.

Czas wykonania: ok. 40min

Porcja: 2

Składniki:

  • czosnek (ok. 6 ząbków)
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju/oliwy
  • 8 szparagów
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 12 krewetek (ja kupuje Black Tiger-szare, mrożone)
  • vegeta, sól, pieprz
  • natka pietruszki – do posypania
  • makaron tagliatelle – ok. 6 szt
  • parmezan
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Rozmrażamy krewetki, obieramy je z pancerzyka i z jelit.

Posypujemy vegetą i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej/oliwe.

Obieramy czosnek, kroimy w plasterki, dodajemy go do masła z olejem/oliwą i chwilę mieszamy.

Na patelnię wkładamy krewetki. Smażymy około 2-3min, kiedy zobaczymy, że zmieniają kolor na pomarańczowy odwracamy na drugą stronę. Pamiętając, aby za długo ich nie trzymać na gazie bo wyjdą na gumowate.

Pomidorki kroimy na pół i wkładamy na patelnię do krewetek.

Szparagi myjemy, musimy odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Następnie odcinamy główki, odkładamy je na bok, resztę łodygi kroimy na ukos na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi.

Makaron ze szparagami odcedzamy, przekładamy na patelnie gdzie mamy krewetki z pomidorkami.

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Całość posypujemy natką pietruszki, startym na tarce parmezanem i gotowe.

Smacznego!

Leave a Reply