Makaron ze szparagami, krewetkami i pomidorkami.
Makaron z krewetkami? A do tego zielone szparagi i pomidorki koktajlowe… czy to nie brzmi dobrze? Dla mnie to poezja smaków, a do tego te piękne barwy kolorystyczne, bo przecież jest tak, że najpierw jemy oczami? Zgadzacie się? Jeśli tak to zapraszam do spróbowania tego pysznego makaronu.
Czas wykonania: ok. 40min
Porcja: 2
Składniki:
- czosnek (ok. 6 ząbków)
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek oleju/oliwy
- 8 szparagów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 12 krewetek (ja kupuje Black Tiger-szare, mrożone)
- vegeta, sól, pieprz
- natka pietruszki – do posypania
- makaron tagliatelle – ok. 6 szt
- parmezan
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Rozmrażamy krewetki, obieramy je z pancerzyka i z jelit.
Posypujemy vegetą i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej/oliwe.
Obieramy czosnek, kroimy w plasterki, dodajemy go do masła z olejem/oliwą i chwilę mieszamy.
Na patelnię wkładamy krewetki. Smażymy około 2-3min, kiedy zobaczymy, że zmieniają kolor na pomarańczowy odwracamy na drugą stronę. Pamiętając, aby za długo ich nie trzymać na gazie bo wyjdą na gumowate.
Pomidorki kroimy na pół i wkładamy na patelnię do krewetek.
Szparagi myjemy, musimy odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Następnie odcinamy główki, odkładamy je na bok, resztę łodygi kroimy na ukos na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi.
Makaron ze szparagami odcedzamy, przekładamy na patelnie gdzie mamy krewetki z pomidorkami.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Całość posypujemy natką pietruszki, startym na tarce parmezanem i gotowe.
Smacznego!