Makaron w kremowym sosie z cukinią.
Kto nie lubi makaronu? Przyznam się, że nie znam takiej osoby. Grillowana cukinia, kremowy i delikatny sos… zapraszam po przepis.
Czas przygotowania: ok. 30min Porcje: 3-4
Składniki:
- 1/2 szt. cebuli
- 2-3 łyżki oleju
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 180g serka kremowego ze śmietanką (topionego) ( ja użyłam firmy Hochland)
- 200g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta miłości
- 250g makaronu – ja użyłam Cavatappi (dostępny w Biedronce)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z podanym czasem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oleju.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli.
Gdy nasza pierś będzie przesmażona dodajemy ser, na delikatnym ogniu ma nam się rozpuścić.
Następnie wlewamy śmietankę i doprawiamy: solą, pieprzem i ziołami.
Wszystko razem gotujemy, do czasu aż sos zgęstnieje.
Sos ma nam”pyrkolić”.
Cukinię kroimy w plasterki, a każdy plasterek na pół.
Wkładamy do miski, posypujemy solą. Po kilku minutach wkładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy/grillujemy (jak wolicie) – ma mieć kolor lekko brązowy.
Odcedzamy makaron ale zostawiamy kilka łyżek wody.
Do patelni z sosem przekładamy makaron, wlewamy wodę z makaronu, dodajemy cukienie.
Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerz i jemy 😉
Smacznego!