Makaron Penne z boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.
Szkoda, że nie urodziłam się we Włoszech. Jestem makaroniarą – tak mogę o sobie powiedzieć. Uwielbiam makarony pod każdą postacią na słodko, na słono z owocami czy mięsem. Bardzo dużo eksperymentuje w kuchni i właśnie tak narodził się przepis na szybki makaron z boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.
Czas przygotowania: ok. 30 min – 2 porcje
Składniki:
- 150g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
- 8 średnich pieczarek
- 4 duże pomidory suszone + zalewa
- 6 pomidorków koktajlowych
- 250g makaronu Penne Rigate
- 2 ząbki czosnku
- garść rukoli
- sól i pieprz
- szczypta miłości
- 300 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na osoloną i gotującą się wodę wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy na patelnię.
Następnie dodajemy boczek – smażymy aż się zarumieni.
Pieczarki kroimy w grube paski.
Gdy boczek nam się zrumieni dodajemy pieczarki, mieszamy.
Pomidory suszone kroimy w paski.
Gdy nasze pieczarki będą już podsmażone dodajemy pomidory suszone, wszystko razem mieszając.
Na patelnię wlewamy śmietankę i doprawimy pieprzem i solą.
Czekamy chwilkę, aż nas sos lekko zgęstnieje.
Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu.
Wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na naszym daniu.
Makaron posypujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!