Kolacja,  Makarony,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wytrawnie

Makaron Penne z boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.

Szkoda, że nie urodziłam się we Włoszech. Jestem makaroniarą – tak mogę o sobie powiedzieć. Uwielbiam makarony pod każdą postacią na słodko, na słono z owocami czy mięsem. Bardzo dużo eksperymentuje w kuchni i właśnie tak narodził się przepis na szybki makaron z boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania: ok. 30 min – 2 porcje

Składniki:

  • 150g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
  • 8 średnich pieczarek
  • 4 duże pomidory suszone + zalewa
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 250g makaronu Penne Rigate
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • sól i pieprz
  • szczypta miłości
  • 300 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Na osoloną i gotującą się wodę wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy na patelnię.

Następnie dodajemy boczek – smażymy aż się zarumieni.

Pieczarki kroimy w grube paski.

Gdy boczek nam się zrumieni dodajemy pieczarki, mieszamy.

Pomidory suszone kroimy w paski.

Gdy nasze pieczarki będą już podsmażone dodajemy pomidory suszone, wszystko razem mieszając.

Na patelnię wlewamy śmietankę i doprawimy pieprzem i solą.

Czekamy chwilkę, aż nas sos lekko zgęstnieje.

Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu.

Wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na naszym daniu.

Makaron posypujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Leave a Reply