Boże Narodzenie,  Ciasto,  Desery,  Na słodko

Lotusowe ślimaczki.

Kiedy rok tremu pierwszy raz spróbowałam kremu Lotus – przepadłam. Ten korzenny smak jest obłędny.

Drożdżowe ślimaczki uwielbia cała moja rodzinka i stąd powstał przepis na Lotusowe ślimaki.

Składniki:

  • 300g mleka
  • 70g cukru (20g + 50g)
  • 120g masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150g ciasteczek Lotus
  • 1 małe opakowanie kremu Lotus
  • 135g serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko, dodać 20g cukru masło i drożdże. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników.

Przelej wszystko do miski w której będziesz wyrabiał ciasto, dodaj resztę cukru (50g), mąkę i sól.

Zacznij wyrabiać, rękami albo mikserem z hakiem.

Ciasto przełóż do natłuszczonej masłem miski i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasteczka połam na bardzo malutkie, ma być proszek z nich.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj krem i posyp ciasteczkami.

Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokrój na około 12 kawałków.

Ślimaczki przełóż na blachę i przykryj ściereczką na ok. 30 min.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Ślimaki piecz ok. 25 min.

Teraz pora na krem:

Masło, serek, cukier puder i mleko włóż do miksera i utrzyj na krem.

Gotową glazurą z serka polej ślimaki.

Smacznego!

Leave a Reply