Lotusowe ślimaczki.
Kiedy rok tremu pierwszy raz spróbowałam kremu Lotus – przepadłam. Ten korzenny smak jest obłędny.
Drożdżowe ślimaczki uwielbia cała moja rodzinka i stąd powstał przepis na Lotusowe ślimaki.
Składniki:
- 300g mleka
- 70g cukru (20g + 50g)
- 120g masła
- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150g ciasteczek Lotus
- 1 małe opakowanie kremu Lotus
- 135g serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, dodać 20g cukru masło i drożdże. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników.
Przelej wszystko do miski w której będziesz wyrabiał ciasto, dodaj resztę cukru (50g), mąkę i sól.
Zacznij wyrabiać, rękami albo mikserem z hakiem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej masłem miski i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasteczka połam na bardzo malutkie, ma być proszek z nich.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj krem i posyp ciasteczkami.
Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokrój na około 12 kawałków.
Ślimaczki przełóż na blachę i przykryj ściereczką na ok. 30 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Ślimaki piecz ok. 25 min.
Teraz pora na krem:
Masło, serek, cukier puder i mleko włóż do miksera i utrzyj na krem.
Gotową glazurą z serka polej ślimaki.
Smacznego!