Kruszonkowe ciasto z jagodami.
Kto nie lubi kruszonek ręka w górę?
Ja nie znam takiej. I dlatego przychodzę do Was z przepisem na szybkie ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Jak dla mnie idealne połączenie.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 220g zimnego masła
- 130g cukru
- szczypta soli
- 0,5 kg jagóg
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i sól wyrobić w rękach na kruszonkę.
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia a następnie wysypać połowę kruszonki.
Do miski z jagodami dodać cukier oraz mąkę – wszystko razem delikatnie wymieszać.
Owoce wysypać na kruszonkę i przykryć drugą połową kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra – dół).
Piec ok. 40min, do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!