Ciasto,  Ciasto kruche,  Na słodko

Kruszonkowe ciasto z jagodami.

Kto nie lubi kruszonek ręka w górę?

Ja nie znam takiej. I dlatego przychodzę do Was z przepisem na szybkie ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Jak dla mnie idealne połączenie.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 220g zimnego masła
  • 130g cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kg jagóg
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i sól wyrobić w rękach na kruszonkę.

Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia a następnie wysypać połowę kruszonki.

Do miski z jagodami dodać cukier oraz mąkę – wszystko razem delikatnie wymieszać.

Owoce wysypać na kruszonkę i przykryć drugą połową kruszonki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra – dół).

Piec ok. 40min, do momentu, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

Leave a Reply