Kruche ciasteczka a’la pierniczki.
Szybki przepis na kruche ciasteczka a’la pierniczki powstał z miłości do maślanych ciasteczek, które znikają w mgnieniu oka.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
zybki przepis na kruche wielkanocne ciasteczka powstał z miłości do maślanych ciastek, które znikają
w mgnieniu oka, mała zamiana foremek na wielkanocne zajączki czy jajeczka – oto cały sekret 😉
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Składniki:
- 100g cukru pudru
- 200g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 370g maki pszennej
- 1 jajko
- szczpyta soli
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki kakao
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i formułujemy z niego kulę.
Dzielimy na 3 równe części, owijamy folią spożywczą i schładzamy z lodówce około 1 godz
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, blat obsypujemy mąką, aby ciasto nam się nie przyklejało.
Następnie musimy rozwałkować kawałek ciasta i wycinamy różne kształty z foremek.
Pieczemy około 10-12, gdy ciasto nabiera złotobrązowego koloru.
Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blaszki na talerz i teraz pora na naszą cierpliwość… należy poczekać do ostygnięcia wtedy one zrobią się lekko twarde ale gdy je ugryziemy będą kruche w środku.
Gotowe ciasteczka możemy udekorować lukrem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, choć wątpię, że Wam to się uda ponieważ znikają bardzo szybko.
Smacznego!