Kopytka.
Kopytka … to moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Z domową okrasą smakuje wybornie 🙂
Składniki:
- 200g mąki pszennej + mąka do obsypywania
- 600g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki kaszy manny
- mały kawałek słoniny i cm plaster boczku
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, kasze mannę i wszystko wyrabiamy rękami.
Na obficie oprószonym blacie wykładamy nasze ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej części musimy uformować wałek, którego dzielimy na ukos nożem.
Mają nam powstać 2-3cm kawałki.
Kopytka wkładamy do gotującej się osolonej wody.
Od momentu wypłynięcia gotujemy 3-5min.
Słoninę i boczek kroimy w małą kostkę, przesmażamy na suchej patelni.
Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, podajemy z okrasą.
Smacznego!