Dodatki,  Kluski i pierogi,  Obiad,  Wytrawnie

Kopytka.

Kopytka … to moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Z domową okrasą smakuje wybornie 🙂

Składniki:

  • 200g mąki pszennej + mąka do obsypywania
  • 600g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki kaszy manny
  • mały kawałek słoniny i cm plaster boczku

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, kasze mannę i wszystko wyrabiamy rękami.

Na obficie oprószonym blacie wykładamy nasze ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej części musimy uformować wałek, którego dzielimy na ukos nożem.

Mają nam powstać 2-3cm kawałki.

Kopytka wkładamy do gotującej się osolonej wody.

Od momentu wypłynięcia gotujemy 3-5min.

Słoninę i boczek kroimy w małą kostkę, przesmażamy na suchej patelni.

Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, podajemy z okrasą.

Smacznego!

Leave a Reply