Jabłuszka w cieście francuskim.
Najszybsze i najprostsze ciasteczka do niedzielnej kawy, które możesz zrobić w 30 min. Pokryte brązowym cukrem i pachnącym cynamonem, którego zapach przy pieczeniu będzie rozchodził się po całym domu.
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- jajko do posmarowania
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta cukru pudru
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy w cienkie paseczki wzdłuż krótszego boku.
Obieramy jabłka i kroimy na plastry ok. 0,5cm, za pomocą kieliszka wycinamy środek z jabłka.
Paski ciasta przekładamy przez środek i zawijamy wokół jabłka.
Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasze ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem.
Pieczemy 12-15 min w 220 st C
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.
Wilgotne w środku i miękkie dookoła ….
Smacznego!