Ciasteczka,  Desery,  Na słodko,  Sylwester,  Urodziny

Jabłuszka w cieście francuskim.

Najszybsze i najprostsze ciasteczka do niedzielnej kawy, które możesz zrobić w 30 min. Pokryte brązowym cukrem i pachnącym cynamonem, którego zapach przy pieczeniu będzie rozchodził się po całym domu.

Czas przygotowania: ok. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • jajko do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta cukru pudru
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy w cienkie paseczki wzdłuż krótszego boku.

Obieramy jabłka i kroimy na plastry ok. 0,5cm, za pomocą kieliszka wycinamy środek z jabłka.

Paski ciasta przekładamy przez środek i zawijamy wokół jabłka.

Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nasze ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem.

Pieczemy 12-15 min w 220 st C

Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.

Wilgotne w środku i miękkie dookoła ….

Smacznego!

Leave a Reply