Bez kategorii,  Dodatki,  Śniadanie

Grzanka z łososiem i jajkiem w koszulce.

Ooooo tak to musi być dobre, to jest dobre 🙂 . Podpieczone na oliwie panini, ostra rukola, delikatny łosoś i rozpływające się żółtko …. musicie tego spróbować.

Składniki na 1 porcje:

  • 1 panini (ciabatta)
  • garść rukoli
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • ulubione kiełki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, ciabattę musimy przekroić na pół, przekładamy na patelnie i zrumieniamy z obu stron.

Gdy nasza ciabatta już będzie gotowa, przekładamy ją na talerz, posypujemy rukolą i kładziemy po 2 plasterki łososia na połówkę.

Teraz pora na jajko w koszulce.

Do miseczki wbijamy 1 jajko.

W garnku gotujemy litr wody.

Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała.

Do wody dodajemy 2 łyżki octu.

Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir.

Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko.

Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 2,5-3 minuty.

Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.

(gotujemy po jednym jajku)

Następnie jajko kładziemy na naszej grzance, dekorujemy kiełkami, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą i Gotoweee.

Smacznego!

Leave a Reply