Grzanka z łososiem i jajkiem w koszulce.
Ooooo tak to musi być dobre, to jest dobre 🙂 . Podpieczone na oliwie panini, ostra rukola, delikatny łosoś i rozpływające się żółtko …. musicie tego spróbować.
Składniki na 1 porcje:
- 1 panini (ciabatta)
- garść rukoli
- 4 plastry łososia wędzonego
- 2 jajka
- ulubione kiełki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu
- oliwa z oliwek
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, ciabattę musimy przekroić na pół, przekładamy na patelnie i zrumieniamy z obu stron.
Gdy nasza ciabatta już będzie gotowa, przekładamy ją na talerz, posypujemy rukolą i kładziemy po 2 plasterki łososia na połówkę.
Teraz pora na jajko w koszulce.
Do miseczki wbijamy 1 jajko.
W garnku gotujemy litr wody.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała.
Do wody dodajemy 2 łyżki octu.
Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir.
Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko.
Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 2,5-3 minuty.
Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.
(gotujemy po jednym jajku)
Następnie jajko kładziemy na naszej grzance, dekorujemy kiełkami, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą i Gotoweee.
Smacznego!