Desery,  Na słodko

Gofry

Czy istnieje idealny deser?

Oczywiście, a są to gofry. Dodatki to już Twój wybór.

Składniki:

  • 2 jajka (białka oddziel od żółtek)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny starta na tarce o małych oczkach
  • olej do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.

Pozostałe składniki na ciasto: żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej i cukier wymieszaj mikserem.

Następnie do ciasta dodaj skórkę z cytryny, ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj delikatnie olejem.

Nakładaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz.

Smaż do momentu aż gofry będą miały złoty kolor.

Usmażone gofry odłóż na kratkę, aby wystygły.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Leave a Reply