Gofry
Czy istnieje idealny deser?
Oczywiście, a są to gofry. Dodatki to już Twój wybór.
Składniki:
- 2 jajka (białka oddziel od żółtek)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny starta na tarce o małych oczkach
- olej do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
Pozostałe składniki na ciasto: żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej i cukier wymieszaj mikserem.
Następnie do ciasta dodaj skórkę z cytryny, ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj delikatnie olejem.
Nakładaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz.
Smaż do momentu aż gofry będą miały złoty kolor.
Usmażone gofry odłóż na kratkę, aby wystygły.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!