Faworki na piwie
Faworki …. to smak mojego dzieciństwa, a bardziej to zabawa w przekładanie jednego końca w dziurkę. Moja mama zawsze ciasto na faworki cieła radełkiem i ja robię tak samo. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Faworki najlepiej smakują posypane dużą ilością cukru pudru…. Pychota
Czas przygotowania: ok. 40min
Składniki:
- 2 szklanki mąki przennej
- 4 żółtka (pianę możecie wykorzystać do zrobienia bezy 😉 )
- 4 łyżki piwa
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta miłości
- olej do smażenia
- cukier puder
Przuygotowanie:
Przesianą mąkę, żółtka, piwo i masło włożyć do miski.
Mieszać łyżką aż składniki się połączą,
Połączone składniki przełożyć na blat i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkować na blacie podsypanym mąką.
Ciasto powinno być bardzo cienkie.
Pokroić w paski radełkiem o dowolnej długości, w każdym zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
Faworki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć aż się zarumienią.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!