Desery,  Na słodko

Faworki na piwie

Faworki …. to smak mojego dzieciństwa, a bardziej to zabawa w przekładanie jednego końca w dziurkę. Moja mama zawsze ciasto na faworki cieła radełkiem i ja robię tak samo. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Faworki najlepiej smakują posypane dużą ilością cukru pudru…. Pychota

Czas przygotowania: ok. 40min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki przennej
  • 4 żółtka (pianę możecie wykorzystać do zrobienia bezy 😉 )
  • 4 łyżki piwa
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta miłości
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przuygotowanie:

Przesianą mąkę, żółtka, piwo i masło włożyć do miski.

Mieszać łyżką aż składniki się połączą,

Połączone składniki przełożyć na blat i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Rozwałkować na blacie podsypanym mąką.

Ciasto powinno być bardzo cienkie.

Pokroić w paski radełkiem o dowolnej długości, w każdym zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.

Faworki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć aż się zarumienią.

Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Leave a Reply