Dyniowe babeczki na Halloween
Lubicie ciasto dyniowe? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na pyszne babeczki. W silikonowej dyniowej formie, będą idealne na zabawę Halloween. Jeśli nie macie takiej formy, możecie użyć dowolną, albo papilotki.
Czas: ok. 1h
Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. startej na grubych oczkach dyni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cacao
- 2 jajka
- garść drobno posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Olej i cukier wkładamy do miski, całość miksujemy.
Do masy wlewamy powoli jajka, dalej całość miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cacao i przyprawę do piernika musimy przesiać przez sito i powoli po łyżce wsypywać do naszej masy.
Gdy dodamy nasze suche składniki, wyłączamy mikser, dodajemy startą na tarce dynię i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy do naszego ciasta orzechy, kolejny raz musimy wszystko wymieszać.
Przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek/papilotów.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40min
Sprawdzamy patyczkiem czy nasze ciasto jest suche w środku.
Jeśli patyczek jest suchy to wyjmujemy nasze babeczki.
Pozostawiamy do ostudzenia.
Można udekorować słodkimi oczami i płynną czekoladą.
Smacznego!