Desery,  Naleśniki,  Śniadanie

Dutch Baby z jabłkami

Pieczony naleśnik prosto z piekarnika? Czy to nie brzmi fantastycznie? Do tego połączony z jabłkami i cynamonem …. istne Tango Smaku dla naszego podniebienia. Uwielbiam słodkie śniadania połączone z pyszną kawą. Mam nadzieję, że Wy też go polubicie.

Czas przygotowania: ok. 30min

Składniki:

  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 125ml mleka
  • 1/2 szkl, mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 łyżeczką brązowego cukru
  • cukier puder
  • szczypta miłości

Przygotowanie:

Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam 2 małych (20×17).

Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.

Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy.

Obieramy jabłko i kroimy w grubą kostkę.

Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.

Na środek nakładamy jabłka, posypujemy cynamonem z cukrem.

Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min

Po upieczeniu, wyjmujemy nasz dutch baby i posypujemy cukrem pudrem.

Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂

Smacznego!

Leave a Reply