Dutch Baby z jabłkami
Pieczony naleśnik prosto z piekarnika? Czy to nie brzmi fantastycznie? Do tego połączony z jabłkami i cynamonem …. istne Tango Smaku dla naszego podniebienia. Uwielbiam słodkie śniadania połączone z pyszną kawą. Mam nadzieję, że Wy też go polubicie.
Czas przygotowania: ok. 30min
Składniki:
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 125ml mleka
- 1/2 szkl, mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 łyżeczką brązowego cukru
- cukier puder
- szczypta miłości
Przygotowanie:
Do przygotowania naszego pieczonego naleśnika potrzebne nam będzie naczynie do zapiekania. Ja użyłam 2 małych (20×17).
Na początku rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220st C.
Do środka wkładamy nasze naczynia/lub większe jedno naczynie o śr. 20cm.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy.
Obieramy jabłko i kroimy w grubą kostkę.
Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy nagrzane naczynia/naczynie, smarujemy masłem i wlewamy nasze ciasto.
Na środek nakładamy jabłka, posypujemy cynamonem z cukrem.
Wkładamy do piekarnika na ok. 18-20min
Po upieczeniu, wyjmujemy nasz dutch baby i posypujemy cukrem pudrem.
Nasz naleśnik wyrośnie nam po brzegach, będzie chrupki, miękki w środku i to jest w tym najpiękniejsze 🙂
Smacznego!